В. Петров і Харків

Дописуючи на Вікіпедії статтю про Харківський осередок СРПУ/НСПУ, дізнався, що серед колишніх голів обласної організації значиться В. Петров. Трохи згодом виявив, що справа гірша: йшлося не про талановитого письменника і агента НКВС Віктора Домонтовича, а про полковника Володимира Петрова з Казахстану, нікому невідомого писаку, посадженого в чільне крісло секретарем обкому з ідеології Миколою Сіроштаном.

До честі харківських спілчан, було учинено бунт проти призначення невідомого росіянина: перше голосування провалили. Тож Компартії довелося вдатися до прямих погроз. Нащо така впертість? За задумом Сіроштана, відставний полковник-іноземець мав придушити останні вогники уявного “українського націоналізму” в Спілці.

Затим головував Силаєв. Технічно теж росіянин, щоправда уродженець слобожанського села на Вороніжчині. Лише наприкінці 80-х був подих українського: харківський осередок підтримав Рух, Просвіту тощо. Але те швидко згасло. Далі мутна епоха животіння, російськомовна “Мінаковщина” аж до Майдану.

P.S. Останнім керівником радянської доби був Радій Полонський. Його батько точно мав вельми добре почуття гумору. Радія характеризували як палку променисту людину.


Василь Сокіл. Життя в Харкові: Здалека до близького // Сучасність. — Мюнхен, 1981. — Ч. 2 (242) (лютий). — С. 109-112.

[…] Протягом усіх повоєнних років до спілки дуже мало прийнято молодих письменників, які пишуть українською мовою. Я знаю кількох здібних хлопців, які друкувалися в газетах чи журналах, але щоразу їхні спроби вступити в спілку відхилялися. Справжня причина відмови, про яку не кажуть офіційно, — ’’політична нечіткість їхніх творів”, — що означає націоналістичні тенденції. Тож не дивно, що в харківській організації письменників українців ледве половина складу. Останніми роками створилося неймовірне становище: після смерти Юрія Шовкопляса, довголітнього керівника організації, жадному з українських письменників обком партії не побажав довірити головування. Проти волі більшости членів організації тоді на голову правління був затверджений маловідомий російський літератор В. Петров. І тепер керує органі­зацією російський письменник, Б. Силаев.

[…] Список членів майбутнього правління заздалегідь складається і затверджується обкомом. Наперед визначаючи результати виборів нового голови, обком, тобто Сєроштан, наказав проголосувати за єдиного кандидата, російсь­кого літератора Петрова. Для багатьох членів організації ця фігура була неприйнятна з кількох причин: поперше, як літератор Петров був зовсім неавторитетний, писання його трималися рівня районної газети; подруге, полковник у відставці, — він міг би командувати хібащо батальйоном солдатів, а не керувати творчою орга­нізацією; і потрете, найістотніше, — ніколи за всі роки її існуванняхарківську організацію не очолював російський письменник. Однак, для Сєроштана саме цей полковник і неукраїнець був найвигіднішою силою, щоб письменників тримати в військовій дис­ципліні і затулити рота всім “націоналістам”.

Опозиція готувала за умов таємного голосування розгром за­пропонованого списку членів правління та кандидатури голови-полковника. А це вже була ’’антирадянська змова”. Організатором змови назвали одного поета, добре відомого не тільки на Україні. Коли в обкомі дізналися, що їхній кандидат не збере належної кількости голосів, Ніколай Сєроштан викликав до себе отого злісного змовника. Той прийшов, певний, що зможе довести своє конституційне право голосувати за тих кандидатів, яких уважає гідними обрання до проводу спілки. Так він і почав говорити в кабінеті секретаря по пропаганді. Його різко обірвав начальник літератури й мистецтва. Кривлячи вузенькі губи, сказав: “Бачиш он шафу? Я в ній зібрав усі книжки, що ти написав. Затям, якщо до дня перевиборів ти не зліквідуєш свою антипартійну змову і Петров не буде обраний до правління, у тебе більше не буде жадної нової книжки. Крім того, на цей стіл ти покладеш іще одну книжку, свій партійний квиток”.

За ті дні, що лишилися до перевиборів, нещасний бунтівник оббігав усіх “змовників”, — благав, умовляв, страхав. “Змовники” співчували нещастю друга і врятували його. Полковник (не на білому коні, а пішки) пройшов до правління, а там і до крісла голо­ви, — ціною одного-єдиного голосу. […]

Залишити коментар

Design a site like this with WordPress.com
Для початку